Velikonoční beránek na váš stůl


velberBeránek patří v mnoha rodinách na velikonoční stůl, stejně jako kapr na vánoční. Málokdo však už dnes ví, odkud tato tradice pochází.

Velikonoční beránek je úzce spjat s biblickými dějinami. Již od dob Mojžíšových tvořil důležitou součást každé bohoslužebné oběti. Právě o Velikonocích měla každá izraelská rodina přinést beránka do chrámu a zabít jej. Jeho krev byla donesena k oltáři. Stažený beránek byl pak doma upečen na ohni a pojídán s nekvašeným chlebem a hořkými bylinami. Tento obřad měl připomínat tak zvanou velkou noc, při které izraelský národ vyšel z egyptského otroctví. A to nebyl konec, dále Velikonoce připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, které mělo nastat tři dny po jeho ukřižování. Tím se Velikonoce považují za významný křesťanský svátek.

A jak plyne čas a proměna, tak ze skopového masa se vyklubal beránek na sladký způsob v různých podobách. Piškotový, biskupský, tvarohový, mramorový a buď jen posypaný cukrem a ozdobený velkou mašlí nebo politý čokoládou. Poslední dobou vídáme mnoho obměn s čokoládovou polevou a to s bílou, tmavou nebo dokonce s jogurtovou.

Pečení beránka je vlastně také takový malý obřad.

Hospodyňka musí soustředit svoji pozornost nejvíce k tomu, aby forma byla důkladně vymazaná a vysypaná, jinak se stává velký problém, když dochází ke konečné fázi a to, když se má beránek vyklopit.

Je to taková fáze očekávání a rychlé proměny obličeje.

Nemusí ani studovat herectví, aby velmi přirozeně dokázala na své tváři vyjádřit radost, zlost, úzkost, beznaděj nebo vítězství.

Ráda bych vás provedla tímto obřadem až k zaručenému úsměvu a vítězství.

Zvolila jsem jednoduchý recept, který bude chutnat určitě všem. Krok za krokem vás provedu k upečení piškotového beránka.

Rozpis těsta je na 1 beránka velké formy.

Co k tomu budeme potřebovat?
Nejprve si připravíme formu. Pořádně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo můžeme i strouhankou. Věnujte opravdu velkou pozornost tomu, abyste měli formu zcela vysypanou. Když by tak nebylo, pak by se vám beránek nemusel vyklopit. A místo krásného zvířátka by vám zbyla hezká hromada piškotu. Nezapomeňte vymazat obě poloviny. Tak a nejdůležitější krok máme za sebou a budeme pokračovat s těstem.

Suroviny: 3 vejce, 15 dkg cukru krystalu, 5 lžic oleje, 15 dkg polohrubé mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 vanilkový pudink, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička citronové kůry, 5 až 7 lžic horké vody, 1/4 lžičky soli.

Postup: Žloutky, cukr a vodu šleháme metličkami asi minutu – můžete použít mixér. Postupně přidáváme ostatní suroviny a dobře promícháme, prášek do pečiva lehce vmícháme jako poslední. Nakonec velmi pomalu přidáme sníh ze třech bílků.

Těsto nalijeme do vymazaného a vysypaného velkého beránka. Troubu si předehříváme na 150°C. Beránka vložíme do trouby a teplotu zvýšíme na 170°C a pečeme necelých 40 minut. Přesvědčíme se opatrným nadzdvižením formy a vpichem špejle – když na ní neulpí vlhké drobečky, je hotovo.

Když vyndáme formu, necháme ji chvíli vychladnout. Opatrně beránka vyklopíme. No a pak je to na naší fantazii, co s tím provedeme. Můžeme jen pocukrovat, do důlků očí vložit rozinky, kolem krku stuhu. Nebo po úplném vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a různě ozdobíme.

A mě nezbývá nic jiného, než vám popřát krásné svátky, pohodu, zdravíčko a dobrou chuť.

Velikonoční beránek na váš stůl
5 (100%) 3 votes
Štítky: VELIKONOCE

Přidejte komentář